Pension

Kvindernes internationale kampdag – fra valg- og stemmeret til debat om ligestilling

8. marts 2024

I løbet af de seneste år har Kvindernes Internationale kampdag fået flere temaer på dagsordenen. Mærkedagen går tilbage til 1910, hvor dagen dengang blev markeret med møder og demonstrationer for bl.a. at sætte fokus på kvinders valg- og stemmeret. I dag giver dagen os anledning til at reflektere over hvor langt vi er kommet siden da, men også at der stadig er vej endnu, når vi fx kigger på forskellen af pensionsformuer blandt kvinder og mænd og traditionelle kønsroller, og når det kommer til hvordan du forvalter din opsparing.

 

Der er stadig plads til forbedring

I Nordea Pension ser vi, at mænd generelt har ca. 30 pct. større pensionsdepoter end kvinder. Der er altså stadig et stykke vej til ligestillingen, når vi kigger på de samlede pensionsformuer. Nogle af årsagerne er bl.a. at kvinder generelt tager mere barsel, oftere er på deltid og er lavere lønnet end mænd. Samtidig viser statistikkerne også, at kvinder lever længere og de stopper tidligere på arbejdsmarkedet. Ifølge Danmarks statistik lever kvinder i gennemsnit fire år længere end mænd, og kvindernes pensionsudbetaling skal derfor strækkes over flere år. Alt sammen faktorer der stiller større krav til pensionsopsparingen. Derfor er det vigtigt, at kvinder først og fremmest får et overblik over pensionsopsparingen, og derefter evt. justerer pensionsindbetalingerne, så de kan gå på pension med ro i sindet.

 

Kvinder kan påvirke ligestilling på pensionsopsparinger

Der er flere muligheder for at sikre bedre ligestilling på pensionsopsparingerne, såsom at fordele barslen mere ligeligt, lave en pensionsægtepagt, som sikrer jer en lige fordeling af jeres pensionsformue i tilfælde af skilsmisse, men også at vælge højere risiko på din investering. Når vi kigger på, hvordan mænd og kvinder investerer deres pensionsopsparinger, ser vi en markant forskel. De traditionelle kønsroller er stadig tydelige, når det kommer til økonomi, og ofte er kvinder mere forsigtige end mænd, når det kommer til investering af deres opsparinger. Selvom kvinderne sparer mindre op og arbejder kortere tid end mænd, så kan kvinder påvirke ligestillingen på pensionsopsparinger fx ved at investere frie midler.

 

Nordeas chefstrateg Josephine Cetti og forbrugerøkonom Ida Moesby er i denne uge med i PengePulsen, hvor de drøfter kvinder og investering, og de barrierer, som kan gøre det svært at komme i gang med at investere:

Kvinder investerer mindre end mænd, og når de investerer, er de mere forsigtige. Det er uheldigt, for det medfører en økonomisk ulighed mellem mænd og kvinder, der vokser gennem hele livet og især får betydning, når vi når pensionsalderen. Lyt med her.