Spis dig til mindre stress

Ost, chokolade og mørkegrønt kan være med til at forebygge stress og depression

spis dig til mindre stress

Vi har længe vidst, at kost spiller en afgørende rolle for vores sundhed. Forskning har tidligere vist en sammenhæng mellem forebyggelse af en række livsstilsygdomme og et højt indtag af frugt, bær, grøntsager, fisk og grove kornprodukter. Nu viser nye studier også, at visse fødevarer har stor betydning for produktionen af serotonin*, som er en neurotransmitter, der opleves som lykkefølelse, når den frigives i kroppen.

Serotonin dannes i hjernen ud fra et andet stof, som hedder tryptofan. Og netop tryptofan findes i visse madvarer. Dit valg af madvarer kan derfor være med til at styre hjernens humørbringende signalstoffer. Hvis din kostplan fx indeholder fermenterende og præbiotiske fødevarer, kan det være med til at forebygge og reducere stress, angst og depression og samtidig give dig en bedre søvn.

 

 

Hvad kan du gøre?

Der er flere ting, du kan gøre for at justere din kost:

  • Spis mere mørkegrønt og frugt. Kål, især grønkål, broccoli og rosenkål giver dig ekstra C-vitaminer, hvilket er med til at sænke mængden af stresshormonet kortisol i dit blod. Det samme gælder, når du spiser æbler og bananer.
  • Spis bælgfrugter. Linser, bønner og kikærter er rige på magnesium og med til at dæmpe uro i kroppen.
  • Spis masser af fuldkorn og gerne hver dag. Det finder du fx i de grove typer af brød, pasta og ris. Fuldkorn er godt for fordøjelsen, holder maven i gang og hæmmer skadelige bakterier – særligt surdej og røde ris.
  • Spis fermenterede fødevarer, fx sauerkraut, kimchi* og miso* samt yoghurt, chokolade og ost.
  • Spis fed fisk, nødder og æg, som er rige på D-vitamin. Personer med depression mangler ofte D-vitamin.

 

*Miso er fermenterede sojabønner. Kimchi er fermenterede grøntsager, der spises meget i det japanske køkken.

indkøb

 

Har du en sundhedsforsikring hos os? - adgang til Stressfri

70 33 99 00